Inspectie let scherper op hygiëne ziekenhuizen

op .

De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) gaat de hygiëne in ziekenhuizen strenger controleren. Hoofdinspecteur Jan van Wijngaarden kondigde het strengere toezicht zaterdag aan in RTL Nieuws.

Inspectie let scherper op hygiëne ziekenhuizenDe Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) gaat de hygiëne in ziekenhuizen strenger controleren. Hoofdinspecteur Jan van Wijngaarden kondigde het strengere toezicht zaterdag aan in RTL Nieuws.
Aanleiding voor het strengere inspectieoptreden zijn uitbraken van bacteriën zoals in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam. Van Wijngaarden zei zich zorgen te maken over het slimmer en gevaarlijker worden van de bacteriën. Hij vindt dat ziekenhuizen zich beter aan de hygiëneregels moeten houden. Daarom voert de inspectie het aantal controles op. “Wij gaan dat strenger doen, dus meer controleren”, aldus Van Wijngaarden. “We gaan in de gaten houden of de richtlijnen wel worden nageleefd de komende periode.”
RIVM

Behalve de hygiëne zal de inspectie ook het gebruik van antibiotica strenger tegen het licht houden. Verkeerd gebruik werkt werkte de resistentie van bacteriën en daarmee uitbraken in de hand. De maatregelen van de inspectie volgen op een overleg afgelopen week met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) over de aanpak van de uitbraken. Ook het RIVM zal zich meer gaan bemoeien met ziekenhuizen die met een uitbraak te kampen hebben.
Bron: ANP