Opnamestop voor Herberg Panta Rhei

op .

Het ministerie van VWS heeft Herberg Panta Rhei een opnamestop opgelegd voor twee weken. Binnen die tijd moet de instelling een overeenkomst sluiten met een andere zorgorganisatie die de verantwoordelijkheid voor zorg overneemt.

Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekend gemaakt. VWS kwam tot de maatregel op advies van de inspectiedienst.

Opnamestop voor Herberg Panta RheiHet ministerie van VWS heeft Herberg Panta Rhei een opnamestop opgelegd voor twee weken. Binnen die tijd moet de instelling een overeenkomst sluiten met een andere zorgorganisatie die de verantwoordelijkheid voor zorg overneemt.

Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekend gemaakt. VWS kwam tot de maatregel op advies van de inspectiedienst.
Problemen

Tijdens een bezoek van de IGZ in januari was gebleken dat Panta Rhei op ‘veel fronten tekort schoot voor het leveren van verantwoorde zorg’, meldt de Inspectie in een persbericht. Zo waren er geen zorgplannen, was er geen klachtenregeling, ontbraken uitvoeringsprotocollen van voorbehouden en risicovolle handelingen en was ook de medezeggenschap niet geregeld. Omdat er bovendien geen gediplomeerde verzorgenden en verpleegkundigen aanwezig waren, maakte de IGZ zich ‘ernstige zorg’. Te meer daar de doelgroep kwetsbaar en zorgafhankelijk is.
Onvoldoende verbetering

Volgens de Inspectie is de situatie sinds het bezoek in januari onvoldoende verbeterd. Het grootste zorgenpunt blijft het ontbreken van voldoende gekwalificeerd personeel. Er is bijvoorbeeld geen 24-uurs aanwezigheid van verpleegkundigen en verzorgenden gegarandeerd. De huidige medewerkers hebben geen zorgachtergrond en zijn niet geschoold in de uitvoering van zorghandelingen zoals het verstrekken van medicatie.
Extra opvang

Herberg Panta Rhei is een kleinschalige zorgvoorziening die verblijf, begeleiding en aanvullende verzorging biedt aan mensen die licht dementerend zijn, een verstandelijke beperking hebben, tijdelijk in de war en/of depressief zijn of mensen die specifiek behoefte hebben aan extra opvang en begeleiding na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. Als de instelling binnen twee weken niet aan de gestelde voorwaarden voldoet, dan zal de Inspectie de minister adviseren om zwaardere maatregelen te nemen.
Bron: Skipr