Ggz moet derde van zorgbesparing ophoesten

op .

Extra ingrepen in de psychische hulpverlening moeten een besparing van ongeveer 400 miljoen euro op gaan leveren. De coalitiepartijen en gedoogpartner PVV zijn hiermee akkoord gegaan. Dat melden goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf. Deze ingreep is onderdeel van een pakket maatregelen om een miljardenmaatregel in de zorg op te vangen.

Ggz moet derde van zorgbesparing ophoestenExtra ingrepen in de psychische hulpverlening moeten een besparing van ongeveer 400 miljoen euro op gaan leveren. De coalitiepartijen en gedoogpartner PVV zijn hiermee akkoord gegaan. Dat melden goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf. Deze ingreep is onderdeel van een pakket maatregelen om een miljardenmaatregel in de zorg op te vangen.
Schrappen in basispakket

Dit jaar is er een overschrijding op de zorg van 1,1 miljard euro, die onder meer wordt opgevangen met meevallers. Als het kabinet helemaal niet zou ingrijpen, zouden de overschrijdingen in 2015 oplopen tot 3 miljard euro per jaar. Daarom moet ook het basispakket eraan geloven. Het kabinet moet vrijdag nog een knoop doorhakken over de voorstellen van Schippers. De minister wilde woensdag niet vooruitlopen op de maatregelen om de groei van de zorguitgaven te matigen.
Tariefkorting ggz

De hele geestelijke gezondheidszorg (ggz) krijgt een tariefskorting voor de kiezen. Vooral vrijgevestigden psychologen en therapeuten die niet verbonden zijn aan een instelling en nieuwe instellingen zijn straks de klos: zij krijgen te maken met een jaarlijks budget, terwijl ze nu alle behandelplannen mogen declareren bij zorgverzekeraars. Daarnaast gaat de behandeling van de aanpassingsstoornis, psychische stress bij belangrijke gebeurtenissen, uit het basispakket. De opbrengst daarvan is 53 miljoen per jaar.
Stijgende vraag

Ingrepen in de geestelijke gezondheidszorg zijn noodzakelijk, omdat de vraag blijft stijgen en vooral de rekening van de vrijgevestigden de spuigaten uitloopt. De gevestigde orde, zoals instellingen, zit al gebonden aan budgetten. Via deze maatregelen probeert het kabinet de kosten van de zorg niet verder te laten stijgen dan begroot, terwijl groei ook in de ggz mogelijk blijft. De investeringen in zorg lopen gedurende deze regeerperiode al op van 60 miljard euro per jaar naar 75 miljard. De afgelopen maanden kwamen daar nog kosten van bijna 3 miljard richting 2015 bovenop, die nu worden aangepakt.


bron: Telegraaf, ANP