Minister ongelukkig met beloning toezichthouder

op .

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid neemt afstand van de beloning die een toezichthouder in 2010 voor zijn toezichtactiviteiten in de zorg ontving. “Omdat het om een toezichthouder gaat, kunnen we er weinig aan veranderen, maar dat willen we wel”, aldus Schippers.

Minister ongelukkig met beloning toezichthouderMinister Edith Schippers van Volksgezondheid neemt afstand van de beloning die een toezichthouder in 2010 voor zijn toezichtactiviteiten in de zorg ontving. “Omdat het om een toezichthouder gaat, kunnen we er weinig aan veranderen, maar dat willen we wel”, aldus Schippers.
'Zelfverrijking'

Schippers reageerde dinsdag in Tweede Kamer op vragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven over de beloning van toezichthouder Frank Schreve. Skipr berichtte maandag dat Schreve voor twee toezichtfuncties in de zorg ???vorig jaar in totaal 60 duizend euro toucheerde. Volgens Van Gerven is hier sprake van "excessieve zelfverrijking".
Maximum

Tegenover Skipr nam de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders (NVTZ) al eerder afstand van deze beloning. De NVTZ hanteert een maximum van 15 duizend euro voor voorzitters van raden van toezicht van instellingen met een jaaromzet van meer dan 300 miljoen euro. Als toegevoegd voorzitter van de raad van toezicht van Zorgcentra De Betuwe -jaaromzet 33 miljoen euro- ontving Schreve vorig jaar bijna 36 duizend euro. Daarnaast is Schreve voorzitter van de raad van toezicht van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, waar hij tegen een jaaromzet van 161 milljoen bijna 24 duizend euro verdiende
Terughalen

In haar beantwoording memoreerde Schippers de plannen voor de invoering van een wet die de inkomens van functionarissen in de publieke en semipublieke sector moet regelen. Als het aan de minister ligt wordt deze wet in 2012 van kracht. “We kunnen dan sancties opleggen en eventueel geld terughalen”, aldus Schippers.


Bron: ANP/Skipr