ZZP'ers krijgen nog geen formele positie in zorg

op .

Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten ZZP’s de aankomende anderhalf jaar geen formele positie binnen de gezondheidszorg te geven.

ZZP’ers krijgen nog geen formele positie in zorg
Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten ZZP’s de aankomende anderhalf jaar geen formele positie binnen de gezondheidszorg te geven.
Nieuwe wet

Volgens VWS kunnen zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden pas onder de nieuwe Wet Cliëntenrechten Zorg (WCZ) een formele positie krijgen. Deze wet zal op zijn vroegst op 1 januari 2013 doorgang vinden, zo is de verwachting.
Fiscale risico's

onder een positie binnen de huidige regelgeving vanuit VWS lopen ZZP’ers grote fiscale risico's. De fiscus gaat ervan uit dat bij AWBZ-zorg in natura per definitie sprake is van een hiërarchische aansturing en dus een verkapt dienstverband. ZZP’ers lopen dus het risico dat ze niet als ondernemer worden aangemerkt en grote bedragen aan heffingen moeten terugbetalen.
Teleurgesteld

Vidroh van de Wetering van belangenorganisatie De Zorgprofessional reageert teleurgesteld. “Dit is de zoveelste domper. Anderhalve maand geleden vroeg het ministerie ons nog om na denken over een werkbare constructie. Dat hebben we gedaan, samen met de betreffende beroepsorganisaties. Nu vinden ze het uiteindelijk toch  te complex om snel wetswijziging handen en voeten te geven. Ze verwachten bovendien te veel protest van grote koepelorganisaties."