'Jeugdzorg moet dichter bij gezin staan'

op .

De overgang van de jeugdzorg naar gemeenten en provincies is een goed moment om anders te kijken naar zorg aan jongeren en gezinnen. Problemen moeten dichter bij het gezin zelf opgelost worden, door een versterking van de sociale omgeving en de netwerken van het gezin en door meer te investeren in de deskundigheid van professionals die met kinderen te maken hebben.

'Jeugdzorg moet dichter bij gezin staan'
De overgang van de jeugdzorg naar gemeenten en provincies is een goed moment om anders te kijken naar zorg aan jongeren en gezinnen. Problemen moeten dichter bij het gezin zelf opgelost worden, door een versterking van de sociale omgeving en de netwerken van het gezin en door meer te investeren in de deskundigheid van professionals die met kinderen te maken hebben.Eén aanspreekpunt

Dat schrijft de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in een advies aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid). “Nu is het vaak zo dat bijvoorbeeld bij een vermoeden van kindermishandeling van alle kanten instanties op een gezin duiken. Maar daar is het gezin helemaal niet bij gebaat, dat heeft rust nodig. Wij pleiten ervoor dat in dit soort gevallen één iemand wordt aangewezen die het gezin bijstaat, een rots in de branding”, zei Dorien Graas van de RMO donderdag.


Bron: ANP