Schippers ziet grotere rol voor apotheker

op .

De apotheker krijgt een grotere rol bij de bewaking van het medicijngebruik van mensen die bij verschillende specialisten lopen. "Betere afstemming in het medicijngebruik kan veel schadelijke gevolgen voorkomen", zei minster Edith Schippers (Volksgezondheid) zaterdag bij het 125-jarig jubileum van Apotheek Julius in Baarn.

Schippers ziet grotere rol voor apothekerDe apotheker krijgt een grotere rol bij de bewaking van het medicijngebruik van mensen die bij verschillende specialisten lopen. "Betere afstemming in het medicijngebruik kan veel schadelijke gevolgen voorkomen", zei minster Edith Schippers (Volksgezondheid) zaterdag bij het 125-jarig jubileum van Apotheek Julius in Baarn.


Medicatiefouten

Door fouten in de medicatie belanden jaarlijks 19.000 mensen in het ziekenhuis. Schippers ziet een grote rol voor apothekers om dat te verlagen. “Ze kunnen controleren of geneesmiddelen in de juiste dosering zijn voorgeschreven en of verschillende geneesmiddelen elkaar wel verdragen.”

Samenwerking eerstelijn

Schippers wil een betere samenwerking tussen artsen en apothekers en wil ook dat de apothekers toegang krijgen tot laboratoriumuitslagen, bijvoorbeeld om de nierfunctie te controleren. Die is essentieel voor de opname van medicijnen.


Bron: ANP