'Streekziekenhuizen hebben kansen in anderhalvelijnszorg'

op .

Streekziekenhuizen hebben bestaansrecht. Kleine ziekenhuizen zijn beter bestuurbaar en de patiënt wil zorg dichtbij. Het zal dus wel meevallen met de concentratie van ziekenhuiszorg, verwacht voorzitter Binso Wymenga van de vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).‘Streekziekenhuizen hebben kansen in anderhalvelijnszorg’
Streekziekenhuizen hebben bestaansrecht. Kleine ziekenhuizen zijn beter bestuurbaar en de patiënt wil zorg dichtbij. Het zal dus wel meevallen met de concentratie van ziekenhuiszorg, verwacht voorzitter Binso Wymenga van de vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).
Regionale zorgnetwerken

Wymenga wijst op onderzoek van patiëntenorganisaties, waaruit blijkt dat de streekziekenhuizen 15 tot 20 procent beter scoren op gebied van patiëntervaringen. Wymenga: "Vergelijk het een beetje met de wijkagent die de buurt nog kent. Mensen stellen het op prijs als de zorg dichtbij is, in een instelling waar ze een band hebben met de specialist." Hij voorziet dan ook een mooie toekomst voor de streekziekenhuizen. "Dan gaan we een steeds sterkere rol spelen in de regionale zorgnetwerken.".
Anderhalvelijnszorg

Met name bij het optuigen van de anderhalvelijnszorg ziet Wymenga kansen. Daarbij kunnen bijvoorbeeld nurse practitionars zorg verlenen onder regie van de medisch specialist. Wymenga: "Daarbij moeten ziekenhuizen een belangrijke rol spelen want huisartsen zijn vooralsnog niet opgeleid voor die extra ‘half'."


 


Bron: Daan Marselis