OK's Beatrix ziekenhuis onder verscherpt toezicht

op .

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de operatiekamers van het Koningin Beatrix Ziekenhuis in Winterswijk onder verscherpt toezicht geplaatst. De inspectie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.OK's Beatrix ziekenhuis onder verscherpt toezicht
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de operatiekamers van het Koningin Beatrix Ziekenhuis in Winterswijk onder verscherpt toezicht geplaatst. De inspectie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
Ernstige tekortkomingen

Volgens de IGZ was er sprake van ernstige tekortkomingen. Zo ontbraken veiligheidschecks in het proces van verzorging en behandeling vlak voor, tijdens en vlak na operaties of deze werden onvolledig uitgevoerd. Het anesthesiegeneesmiddel propofol werd niet volgens de voorschriften gebruikt, de overdracht van patiënten naar en van de operatiekamers voldeed niet aan een de veiligheidseisen. Ook ontbrak het bij personeel in de operatiekamers aan discipline en naleving van de kledingvoorschriften, waardoor patiënten extra kans op infecties liepen. Verder werd de deur van de operatiekamer onnodig vaak open- en dichtgedaan zodat ook daar de kans op besmetting extra groot was, meldt de IGZ.
Maatregelen

Volgens de inspectie heeft het ziekenhuis meteen een aantal verbeteringen doorgevoerd en beloofd dat voor 1 maart 2011 alles op orde is. De operatiekamers worden daarom niet gesloten, zegt de inspectie. Toch wordt het verscherpte toezicht ingesteld omdat, naar de mening van de inspectie, de raad van bestuur van het ziekenhuis en de medische staf hun verantwoordelijkheid te laat hebben genomen. De regels voor veilige zorg bij operaties waren al lang bekend. Daarbij had de leiding van het ziekenhuis in 2008 al toegezegd zich aan die regels te gaan houden.

De inspectie zal de komende tijd onaangekondigd de operatiekamers van het ziekenhuis bezoeken en controleren.

Volgens de inspectie kennen alle Nederlandse ziekenhuizen de regels die gelden voor de veilige zorg bij operaties en worden ze geacht zich daaraan te houden.
Reactie ziekenhuis

Het ziekenhuis belooft in een reactie opnieuw beterschap. Zo zal personeel zal tijdens operaties bij elke nieuwe patiënt schone mondkapjes voordoen, en de deuren van de operatiekamers zo veel mogelijk gesloten houden.

De leiding van het ziekenhuis ontkent dat de veiligheid van patiënten in het geding was. Het gedrag van de medewerkers is volgens een woordvoerder van de directie ontstaan uit routine. Daarnaast heerste er in de operatiekamers volgens hem een cultuur tussen artsen en medewerkers waarbij ze elkaar niet durfden aan te spreken op slecht gedrag.


 


Bron: Skipr