Doorbreek Taboe ouderen en seks

op .

Het taboe op ouderen en seks moet worden doorbroken, vindt dr. Aagje Swinnen, onderzoeker aan het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit Maastricht.

Doorbreek Taboe ouderen en seks



Het taboe op ouderen en seks moet worden doorbroken, vindt dr. Aagje Swinnen, onderzoeker aan het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit Maastricht.




Swinnen was betrokken bij de totstandkoming van de bundel 'Seksualiteit van ouderen: Een multidisciplinaire benadering'. Het boek biedt een antwoord op de vraag hoe het lichamelijke verouderingsproces van invloed is op de seksuele behoeftes en activiteiten van ouderen. Daarbij wordt ruim aandacht geschonken aan de denkbeelden die in onze maatschappij circuleren met betrekking tot het seksuele gedrag van ouderen. Volgens Swinnen wordt seks in de hedendaagse maatschappij te veel in verband gebracht met strakke, jonge mensen. Swinnen: 'Ouderdom is iets waarvan we afstand willen nemen. Veel mensen zijn ook bang om ouder te worden. Daarom hebben veel mensen er moeite mee zich voor te stellen hoe de eigen ouders seks hebben. Laat staan dat je je dat van andere oudere mensen moet inbeelden en erover moet praten.'



Zorgverleners en seks

'Zelfs bij veel zorgverleners in verpleeghuizen en verzorgingshuizen leeft het beeld dat seks alleen voor jonge mensen is. Of dat het niet meer hoort als je zorg nodig hebt. Het is hoog nodig dat instellingen daarmee in hun beleid rekening houden, want er is samenhang tussen seksualiteit en kwaliteit van leven. Zieke ouderen kunnen veel troost halen uit seks. Het kan mensen dichter bij elkaar brengen. We moeten beseffen dat iedereen recht heeft op seks.'



Verminderd libido

Het boek 'Seks van ouderen: Een multidisciplinaire benadering' staat stil bij de diversiteit aan seksuele ervaringen van de steeds groter wordende bevolkingsgroep senioren. Niet alleen de beeldvorming speelt een rol, ook de leeftijd zelf speelt mee. 'Bij ouder worden hoort een veranderend lichaam. Het lijf werkt trager, mensen worden minder snel opgewonden. Ouderen die eerst alleen geliefden waren, moeten nu soms voor elkaar zorgen. Dat kan seks van ondergeschikt belang maken. Dat in combinatie met de beeldvorming maakt dat ouderen zelf ook gaan geloven dat seks niet meer voor hen is weggelegd', aldus Swinnen.



Bron: De Stem