Vakbonden vinden loonoffer Viva-personeel 'asociaal'

op .

De vakbonden, waaronder de VHP-Zorg, zijn woedend over het voornemen van Viva Zorggroep om het personeel twintig procent loon te laten inleveren. Volgens de vakbonden is Viva op grond van de cao thuiszorg verplicht om "netjes" salaris betalen.

Vakbonden vinden loonoffer Viva-personeel ‘asociaal'
De vakbonden, waaronder de VHP-Zorg, zijn woedend over het voornemen van Viva Zorggroep om het personeel twintig procent loon te laten inleveren. Volgens de vakbonden is Viva op grond van de cao thuiszorg verplicht om "netjes" salaris betalen.Emotioneel debat

De vakbonden  waren donderdagavond een van de partijen die inspraken tijdens een gemeenteraadsvergadering in Haarlem. Volgens het Noord-Hollands Dagblad was het "een heftig en emotioneel debat" tussen thuiszorgmedewerkers, de leiding van Viva Zorgroep en de leden van de gemeentelijke raadscommissie samenleving. Viva wil de hulp in de huishouding twintig procent korten op het salaris. Het bedrijf zegt anders om te vallen.
Asociaal

Volgens de vakbonden wordt personeel onder druk gezet om hun handtekening onder het loonoffer te zetten. "Mensen zouden anders hun baan en hun klanten kwijtraken. Afgezien van het feit dat die handtekeningen niets waard zijn, is dit asociaal. U valt onder de CAO voor de thuiszorg, dus u moet gewoon netjes uw salaris krijgen.''
Zware gevallen

Diverse thuiszorgmedewerkers deden hun verhaal. Hieruit kwam naar voren dat de klantengroep zwaarder is dan de gemeente denkt. Volgens Viva wijst de gemeente steeds vaker de lichtste categorie zorg toe aan ‘zware' gevallen omdat dat het goedkoopst is. Toch treft de  gemeente volgens de Haarlemse wethouder Jack van der Hoek (D66) geen blaam.


 


Bron: Skipr