Loonoffer moet huishoudelijke hulp IJmond redden

op .

De raad van bestuur van Viva Thuiszorg wil dat het personeel twintig procent loon inlevert. Alleen met een dergelijk loonoffer van de circa 650 personeelsleden kan de Viva Zorggroep de hulp in huis in Haarlem en IJmond blijven leveren. Dat zegt bestuurder Lucien van Ruth van Viva Zorggroep in het Haarlems Dagblad.Loonoffer moet huishoudelijke hulp IJmond redden
De raad van bestuur van Viva Thuiszorg wil dat het personeel twintig procent loon inlevert. Alleen met een dergelijk loonoffer van de circa 650 personeelsleden kan de Viva Zorggroep de hulp in huis in Haarlem en IJmond blijven leveren. Dat zegt bestuurder Lucien van Ruth van Viva Zorggroep in het Haarlems Dagblad.
Twee miljoen

"We hebben vorig jaar twee miljoen euro moeten bijleggen om de hulp in huis te handhaven", aldus Van Ruth in het Haarlems Dagblad. "Daar kunnen we niet mee doorgaan want dat kost ons de kop.'' Alleen door elders in het bedrijf te snijden wist Viva deze tegenvaller op te vangen.
‘Zootje'


Om de crisis het hoofd te bieden heeft Viva ook de gemeenten in de regio IJmond om hulp gevraagd. "Het is niet alleen ons probleem'', stelt Van Ruth. "Gemeenten hebben ook een zorgplicht voor hun inwoners. Als wij dit werk niet meer doen, komen de schoonmaakbedrijven om dit overnemen. Daar moet je niet blij mee zijn want dan wordt het een zootje. Daar kun je op wachten. We durven dat niet in een brief aan onze cliënten te schrijven want dat veroorzaakt veel onrust. Dat begrijpen ze niet. Het zijn allemaal ouderen die afhankelijk zijn van zorg.''
Boete

Personeel en de leiding van Viva Zorg proberen donderdagavond in een uiterste poging de gemeente Haarlem alsnog te bewegen tot actie. Bovenop de financiële problemen hangt Viva ook een miljoenenboete van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) boven het hoofd. Viva heeft een juridische procedure aangespannen om de boete wegens overtreding van mededingingswet ongedaan te maken.


 


Bron:  Skipr