Rechten patiënt komen in zorgplan op maat

op .

De rechten van patiënten in zorginstellingen worden voortaan vastgelegd in een individueel zorgplan. Dat betekent dat vooraf wordt afgesproken welke handelingen verzorgend personeel moet uitvoeren. Het kabinet is vrijdag akkoord gegaan met een wetsvoorstel hierover van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid.Rechten patiënt komen in zorgplan op maat
De rechten van patiënten in zorginstellingen worden voortaan vastgelegd in een individueel zorgplan. Dat betekent dat vooraf wordt afgesproken welke handelingen verzorgend personeel moet uitvoeren. Het kabinet is vrijdag akkoord gegaan met een wetsvoorstel hierover van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid.
Afspraken vastleggen

"De afspraken die de patiënt maakt met de instelling, zullen voortaan leidend zijn", stelde de staatssecretaris vrijdag in een toelichting. Als voorbeeld noemde ze dat een patiënt die incontinent is, afspraken kan maken dat personeel na een belletje komt met washand en schone kleren.

Klachtenprocedure

Als een zorginstelling niet voldoet aan de afspraken, kan de patiënt een interne klachtenprocedure starten. Als dat niet afdoende is, kan de inspectie of de rechter worden ingeroepen.


 


Bron:  ANP