Europees Hof oordeelt over thuisbevalling

op .

Zwangere vrouwen mogen zelf bepalen of ze thuis willen bevallen of niet. Kiezen ze voor thuisbevalling, dan mogen overheden zorgverleners niet verhinderen de vrouw bij te staan. Dat heeft het Europees Hof vorige maand geoordeeld.

Europees Hof oordeelt over thuisbevallingZwangere vrouwen mogen zelf bepalen of ze thuis willen bevallen of niet. Kiezen ze voor thuisbevalling, dan mogen overheden zorgverleners niet verhinderen de vrouw bij te staan. Dat heeft het Europees Hof vorige maand geoordeeld.

De zaak was aangespannen door een Hongaarse vrouw. Zij wilde graag thuis bevallen, maar kon dat niet doen omdat zorgverleners haar op basis van wetgeving thuis niet mochten helpen. Volgens een persverklaring van het Europees Hof, is de afgelopen jaren één Hongaarse hulpverlener veroordeeld voor overtreding van die wet.

Het Europese Hof baseert het zogenaamde ‘home birth arrest' op artikel 8, het recht op eerbiediging van privéleven, familie- en gezinsleven. Iedere zwangere vrouw in de EU kan nu een beroep doen op haar recht om thuis te bevallen en de overheid zal er voor moeten zorgen dat medische bijstand is geregeld.