Schippers wil betere aanpak agressie in de zorg

op .

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) roept werkgevers in de zorg op agressie tegen hun personeel beter aan te pakken. Zij wil er een vast onderwerp van maken in haar reguliere gesprekken met werkgevers en vakbonden in de zorgsector. Werkgevers zijn volgens de minister namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers. Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van het zorgpersoneel te maken heeft met fysiek en/of verbaal geweld op de werkplek.

Schippers wil betere aanpak agressie in de zorgMinister Edith Schippers (Volksgezondheid) roept werkgevers in de zorg op agressie tegen hun personeel beter aan te pakken. Zij wil er een vast onderwerp van maken in haar reguliere gesprekken met werkgevers en vakbonden in de zorgsector. Werkgevers zijn volgens de minister namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers. Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van het zorgpersoneel te maken heeft met fysiek en/of verbaal geweld op de werkplek.
Aangifte door werkgever

Dat heeft een woordvoerder van Schippers vrijdag gemeld. In de ogen van de minister zouden werkgevers bijvoorbeeld vaker dan nu aangifte moeten doen als hun personeel wordt geconfronteerd met geweld.
Drempels

De minister vreest dat er nu te veel drempels bestaan voor slachtoffers en getuigen van agressie in de zorg om naar de politie te stappen, hoewel de mogelijkheid bestaat om anoniem aangifte te doen. Uiteindelijk blijken geweldplegers volgens haar zegsman toch achter de identiteit van mensen te kunnen komen als slachtoffers bijvoorbeeld gehoord worden in de rechtszaal. Schippers wil met collega-bewindspersonen van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken spreken over deze belemmeringen bij het doen van anoniem aangifte.


 


Bron: ANP