Operatiekamers zijn veiliger geworden

op .

De zorg in Nederlandse operatiekamers is onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) veiliger geworden. Ook de twintig OK’s die in 2008 niet aan alle voorwaarden voor verantwoorde zorg voldeden, functioneren volgens de IGZ nu naar behoren.

Operatiekamers zijn veiliger gewordenDe zorg in Nederlandse operatiekamers is onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) veiliger geworden. Ook de twintig OK’s die in 2008 niet aan alle voorwaarden voor verantwoorde zorg voldeden, functioneren volgens de IGZ nu naar behoren.

Dreiging


De verbeteringen zijn volgens de IGZ niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Tijdens een nieuw onderzoek in 2009 constateerde de IGZ dat geen van de onderzochte ziekenhuizen alle benodigde verbetermaatregelen had ingevoerd. Pas na dreiging met handhavende maatregelen, voerden de ziekenhuizen de voorgestelde verbetermaatregelen in korte tijd in.

Verbeteringen

Tijdens het onderzoek heeft de inspectie met name gekeken naar vier terreinen: communicatie en overdracht, infectiepreventie (gedrag en luchtbehandeling),  onderhoud medische apparatuur en medicatieveiligheid. Voorbeelden van belangrijke verbeteringen zijn de uitvoering van de time out-procedure (laatste veiligheidscontrole voordat de operatie begint) en het tellen van instrumenten na de operatie om onbedoeld achterblijven te voorkomen. Van deze handelingen is wetenschappelijk aangetoond dat ze de patiëntveiligheid flink verbeteren.

Steekproef

Om zeker te weten dat de operatiekamers veilig blijven, is de IGZ alweer met een nieuwe controleronde begonnen. "Er loopt een grote steekproef waarbij we dertig operatiekamers bekijken. Als een ziekenhuis niet aan de gestelde normen voldoet, komen ze direct onder verscherpt toezicht te staan'', aldus een woordvoerster van de IGZ tegenover persbureau ANP. Deze zware maatregel is volgens haar gerechtvaardigd omdat  "er nu geen enkel excuus meer is om niet aan de eisen te voldoen". Om de veiligheid in operatiekamers te waarborgen moet aan vele eisen voldaan worden. "Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak toegangsdeuren van de operatiekamers open en dicht mogen tijdens de operatie, ingevulde lijsten met materiaal zodat er niets achterblijft in het lichaam van patiënten en de laatste veiligheidscheck voor de operatie begint."


 


Beon: redactie Skipr/ANP