'Cultuuromslag ouderenzorg langzaam op gang'

op .

Een cultuuromslag in het terugdringen van controversiële maatregelen voor onrustige ouderen en gehandicapten komt maar langzaam op gang. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat dinsdag werd gepubliceerd.

'Cultuuromslag ouderenzorg langzaam op gang'Een cultuuromslag in het terugdringen van controversiële maatregelen voor onrustige ouderen en gehandicapten komt maar langzaam op gang. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat dinsdag werd gepubliceerd.

Kalmeren

Onwetendheid onder medewerkers en ondoorzichtige registratie zijn daar debet aan, hoewel het onderwerp wel leeft in verpleeg- en verzorgingshuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. De IGZ concludeerde dat er nog steeds te vaak naar middelen als vastbinden aan bed of stoel, of sufmakende medicijnen wordt gegrepen om onrustige ouderen en gehandicapten kalm te krijgen. Daarbij gaat het onder meer om dementerende ouderen en gehandicapten met een verstandelijke handicap, die .

Ontwikkelingen

De inspectie meldt in haar rapport dat mensen op de werkvloer nog te weinig op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en zienswijzen. Daarnaast voelen medewerkers zich niet voldoende gesteund door het management om veranderingen door te voeren.

In september werd een nieuwe methode gepresenteerd die instellingen helpt bij het afschaffen van het vastbinden. De nieuwe aanpak stelt onder meer voor om bedden te kopen die tot op de grond kunnen zakken. Het vastbinden ontstond volgens de inspectie uit angst voor valpartijen. Die angst is ongegrond, aldus de inspectie in september. Bovendien zou meer beweging onder ouderen de aftakeling tegengaan.

Controversiële middelen

De inspectie kon niet zeggen of er minder vaak naar de controversiële middelen wordt gegrepen, omdat de aangeleverde gegevens van zorgaanbieders zich lastig laten vergelijken met die van twee jaar geleden. In 2008 publiceerde de inspectie eenzelfde onderzoek. Volgens de inspectie ontbreekt het bij zorgaanbieders aan betrouwbare gegevens en vullen ze bovendien informatie geregeld verkeerd of onvolledig in.

Cijfers

Hoofdinspecteur van de IGZ Jenneke van Veen stelde in september dat meer dan de helft van de verpleeghuizen bewoners nog steeds vastbindt aan hun stoel of bed. "Dat cijfer kunnen we niet staven met ons onderzoek", aldus een woordvoerder van de IGZ dinsdag.

Uit een rondgang langs verpleeg- en verzorgingshuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg bleek wel dat zowel de aandacht als de deskundigheid is toegenomen. Daarbij is vooral de gehandicaptenzorg vooruitgegaan.


 


Bron: ANP