Minister halveert korting ziekenhuizen

op .

Minister Schippers van Volksgezondheid halveert de voorgenomen korting op de ziekenhuizen. In plaats van 549 miljoen euro moeten de ziekenhuizen volgend jaar voor 314 miljoen euro in de uitgaven snoeien. Dit meldt NRC Handelsblad.

Minister halveert korting ziekenhuizenMinister Schippers van Volksgezondheid halveert de voorgenomen korting op de ziekenhuizen. In plaats van 549 miljoen euro moeten de ziekenhuizen volgend jaar voor 314 miljoen euro in de uitgaven snoeien. Dit meldt NRC Handelsblad.

Lagere uitgaven

Het ministerie kreeg onlangs in hoger beroep, na een eerder verloren kort geding, van de rechter toestemming om de korting  door te voeren. Het gerechtshof in Den Haag vond wel dat VWS de cijfers beter moest onderbouwen. Dat is volgens NRC nu gebeurd. Uit de nieuwe berekening blijkt dat de ziekenhuizen vorig jaar minder hebben uitgegeven dan afgelopen zomer werd verwacht. De totale kostenoverschrijding komt daarmee volgens VWS op 314 miljoen euro uit in plaats van 549 miljoen.

Nieuwe berekening

Volgens NRC heeft Schippers de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) afgelopen vrijdag gevraagd nieuwe berekeningen te doen op basis van deze 314 miljoen euro. NZa zegt dat ze “begin volgend jaar” voor elk ziekenhuis heeft becijferd hoeveel er moet worden bezuinigd. De maatregel gaat 1 januari 2011 in, aldus een woordvoerder van VWS.

‘Nul euro’

De NVZ vereniging van ziekenhuizen vindt dat de beoogde bezuiniging van 314 miljoen euro “nog steeds een heel hoog bedrag”.  “We weten nog steeds niet hoe het nieuwe bedrag tot stand is gekomen”, aldus een woordvoerder in NRC. “Onze inzet is nul euro.” Als er te veel is uitgegeven, moeten zorgverzekeraars dat betalen, vindt de NVZ. De ziekenhuisvereniging besluit over twee weken of ze VWS voor de rechter daagt.


 


Bron:  Skipr