Menzis vordert miljoenen aan pgb's terug

op .

Menzis Zorgkantoor heeft voor een totaalbedrag van miljoenen euro’s terugvorderingen uitstaan van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) in haar werkgebied Noordoost-Nederland. Het gaat om ruim honderd vorderingen waarbij fraude in het spel is, een onjuiste besteding van zorggeld of het op de bankrekening laten staan van dit geld. Dat meldt TC Tubantia.Menzis vordert miljoenen aan pgb’s terug
Menzis Zorgkantoor heeft voor een totaalbedrag van miljoenen euro’s terugvorderingen uitstaan van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) in haar werkgebied Noordoost-Nederland. Het gaat om ruim honderd vorderingen waarbij fraude in het spel is, een onjuiste besteding van zorggeld of het op de bankrekening laten staan van dit geld. Dat meldt TC Tubantia.

Controle declaraties

Op basis van verontrustende signalen uit Twente onderzoekt Menzis momenteel de declaraties van veertien zorgbemiddelaars. Het  zorgkantoor heeft amper bevoegdheden om te controleren: “De bemiddelaars kunnen we vragen om de administratie te mogen inzien. Die klopt meestal wel. Wat wij zouden willen is de gegevens van de belastingdienst er naast leggen. Dan kun je zien of er ook echt zorgmensen zijn ingehuurd. Maar dat mogen we niet.”

Fraude-verdenkingen

Het persoonsgebonden budget (pgb) is soms inzet van een lucratieve handel. Met name rond Turkse bemiddelingsbureaus, die afgelopen jaren vooral in Enschede en Almelo als paddestoelen uit de grond zijn gerezen, hangt een sfeer van schimmigheid. Zo wordt bijvoorbeeld zorginstelling Hanimeli in Enschede verdacht van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Hanimeli is na Balanszorg de tweede multiculturele organisatie voor thuiszorg in Enschede die door het OM  van fraude met pgb’s wordt verdacht.