Trouw maakt ranglijst goede gezondheidsdoelen

op .

Dagblad Trouw heeft een top 50 samengesteld van goede doelen op het gebied van gezondheidszorg. De Leprazending  en Dark and Light voeren de lijst aan.Trouw maakt ranglijst goede gezondheidsdoelen

Dagblad Trouw heeft een top 50 samengesteld van goede doelen op het gebied van gezondheidszorg. De Leprazending  en Dark and Light voeren de lijst aan.

Grootste kans

Volgens de krant hebben hun projecten 'de grootste kans op maximaal effect bij de doelgroep',  zo blijkt dinsdag uit de publicatie van de ranglijst.

Vragenlijst

De top 50 is samengesteld aan de hand van onderzoek door het Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) en het Erasmus Centrum voor Strategische Filantropie (ECSP). Die benaderden vijfhonderd goede doelen-organisaties op het gebied van gezondheidszorg met een vragenlijst. Een kleine 150 instellingen stuurde de ingevulde vragenlijst terug.

Transparant

De onderzoekers wilden onder meer weten hoe de organisatie van het goede doel is opgezet en de manier waarop projecten worden aangepakt. Zo neemt de kans op succes toe als de organisatie transparant is en de doelgroep wordt betrokken bij de strategie en ontwikkeling van projecten. Ook samenwerking met andere organisaties en de inschakeling van experts zijn belangrijke criteria voor succesvolle projecten.

Hartstichting

De Leprazending en Dark and Light  scoren op alle gebieden het hoogst. Onderaan de top-50 staan stichting Breath  en WEB Foundation. Verder komen op de ranglijst organisaties voor als de Nederlandse Hartstichting (plaats 20), Care Nederland (12) en de Nederlandse vereniging van Lymepatiënten (13).

Effectiever

Het onderzoek van CIGD en ECSP laat overigens geen relatie zien tussen de hoogte van het salaris van de dircteur van het goede doel en het behalen van de doelstelling. Wel constateren de onderzoekers dat directeuren van organisaties die goed worden betaald effectiever werken. Hun organisaties halen beter hun doelstelling en hebben meer impact.

Bron: Skipr