Specialisten dagen de Staat voor de rechter

op .

De stichting Bezorgd, gevormd door ongeveer 2400 medisch specialisten, daagt de Staat voor de rechter. De stichting heeft dat donderdag bekendgemaakt. De artsen vinden dat de overheid bezuiniging op bezuiniging stapelt en de kwaliteit van de zorg kapotmaakt.

Specialisten dagen de Staat voor de rechterDe stichting Bezorgd, gevormd door ongeveer 2400 medisch specialisten, daagt de Staat voor de rechter. De stichting heeft dat donderdag bekendgemaakt. De artsen vinden dat de overheid bezuiniging op bezuiniging stapelt en de kwaliteit van de zorg kapotmaakt.

Stichting Bezorgd

De stichting wil dat minister Ab Klink van Volksgezondheid eerst onderzoekt of er andere manieren zijn om tot kostenbeheersing te komen. Bezorgd vertegenwoordigt de specialisten die 'vrijgevestigd' zijn, dat wil zeggen dat ze niet in dienst zijn van een ziekenhuis, maar daar als zelfstandige werken.

Orde stapt ook naar de rechter

De zaak dient maandag 27 september. Ook de Orde van Medisch Specialisten, een organisatie die alle specialisten vertegenwoordigt, heeft aangekondigd naar de rechter te stappen. Een datum van die zitting is nog niet bekend.

Budgetkorting

Volgens een woordvoerder van de Stichting Bezorgd hebben de specialisten net al een korting op hun budget te verwerken gehad van 20 procent.

Organisatie ziekenhuizen

Nu liggen weer plannen ter tafel om de organisatie van ziekenhuizen te veranderen. In dat model moet de directie voortaan bepalen hoe hoog het tarief wordt dat een arts kan declareren. Dokters die bijvoorbeeld weinig fouten maken of heel goed met patiënten communiceren, zouden in dat model meer geld kunnen verdienen. In het huidige systeem stelt de overheid de tarieven vast, maar dit systeem levert miljoenentekorten op. Het kabinet, gesteund door de Tweede Kamer, wil er daarom vanaf.

Forse inkomensdaling

De verwachting is dat de inkomens van de specialisten in het nieuwe systeem in veel gevallen fors zullen dalen.


 


Bron:  ANP