Rechter verbiedt Klink ziekenhuizen te korten

op .

Demissionair minister Ab Klink van VWS mag de ziekenhuizen volgend jaar niet korten met 549 miljoen euro. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald in een kort geding dat ondermeer de NVZ vereniging van ziekenhuizen had aangespannen.

Rechter verbiedt Klink ziekenhuizen te kortenDemissionair minister Ab Klink van VWS mag de ziekenhuizen volgend jaar niet korten met 549 miljoen euro. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald in een kort geding dat ondermeer de NVZ vereniging van ziekenhuizen had aangespannen.

Terugbetalen

Klink wil de ziekenhuizen het geld terug laten betalen dat zij vorig jaar te veel hebben uitgegeven. Dat bedrag komt bovenop een besparing van 150 miljoen euro die de ziekenhuizen moeten bereiken door efficiënter te werken.

Verantwoordelijkheid minister

Volgens de rechter is de minister zelf medeverantwoordelijk voor de toegenomen zorgvraag die aan de budgetoverschrijding in 2009 ten grondslag ligt. Bovendien zou door de maatregel de kwaliteit van de zorg onder druk komen te staan.

Kwaliteit van zorg

Bovendien zou door de bezuiniging, en de korte termijn waarop de ziekenhuizen die zouden moeten doorvoeren, de kwaliteit van de zorg onder druk komen te staan. Ook valt het volgens de rechter op dat Klink, anders dan bij andere bezuinigingen, nauwelijks met de NVZ heeft overlegd.

Bezuinigingen

Door de voorgenomen bezuinigingen van in totaal bijna 700 miljoen euro zouden de ziekenhuizen volgend jaar ongeveer 5 procent van hun omzet moeten inleveren. De NVZ is verheugd over de uitspraak van de rechter. Voorzitter Roelf de Boer: "Ziekenhuizen hadden een dergelijke bezuiniging niet kunnen verwerken. Daarnaast was het besluit van de minister principieel onjuist: ziekenhuizen hebben alleen de zorg geleverd waaraan behoefte is."

Spoedappel

Het ministerie van VWS laat weten dat het in beroep gaat tegen de uitspraak. VWS probeert via een zogeheten spoedappel binnen drie maanden duidelijkheid te krijgen. Eind september moet bekend worden of het hof het spoedappel toestaat.

Voor de uitspraak klik hier.