Meldpunt Gehandicaptenzorg van start

op .

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op woensdag 1 september een Meldpunt Gehandicaptenzorg geopend. Dit is een proef die loopt tot 1 december 2010. Via telefoonnummer 088-1205050 kunnen cliënten een signaal afgeven over de zorgverlening en informatie inwinnen over patiëntenrechten en klachtrecht.

Meldpunt Gehandicaptenzorg van startDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op woensdag 1 september een Meldpunt Gehandicaptenzorg geopend. Dit is een proef die loopt tot 1 december 2010. Via telefoonnummer 088-1205050 kunnen cliënten een signaal afgeven over de zorgverlening en informatie inwinnen over patiëntenrechten en klachtrecht.

Opsporen tekortkomingen

Door het registeren van signalen kan de inspectie structurele problemen en tekortkomingen in de gehandicaptenzorg eerder opsporen. Met deze nieuwe werkwijze wil de inspectie signalen van burgers nadrukkelijker betrekken bij het toezicht op de zorginstellingen.

Ernstige feiten

Wanneer de melding gaat over een ernstig feit, dan kan de inspectie besluiten onderzoek te doen of te laten doen. De inspectie benadrukt dat zij geen klachten behandelt en niet bemiddelt in individuele behandelsituaties. De inspectie stelt alleen nader onderzoek in als er sprake is van structurele tekortkomingen in de zorg, een calamiteit met ernstig letsel, of seksueel misbruik. In andere gevallen wordt de beller doorverwezen naar bijvoorbeeld de klachtencommissie van de zorgaanbieder.

Contact met Meldpunt Gehandicaptenzorg

De inspectie bekijkt na de proefperiode of het zinvol is het meldpunt voort te zetten en ook open te stellen voor andere onderdelen van de gezondheidszorg. Het meldpunt is bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur via telefoonnummer 088-1205050, via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en via de website meldpuntgehandicaptenzorg.nl.
Bron: Skipr