Aantal verliesdraaiende verpleeghuizen gehalveerd

op .

Het aantal verpleeg- en verzorgingshuizen dat verlies draait, is het afgelopen jaar gehalveerd. In 2008 zat nog bijna een derde (27 procent) van deze instellingen in de rode cijfers. In 2009 was dat 15 procent. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen analyse van PricewaterhouseCoopers (PwC) van de tot nu toe gedeponeerde jaarrekeningen over 2009.

Aantal verliesdraaiende verpleeghuizen gehalveerdHet aantal verpleeg- en verzorgingshuizen dat verlies draait, is het afgelopen jaar gehalveerd. In 2008 zat nog bijna een derde (27 procent) van deze instellingen in de rode cijfers. In 2009 was dat 15 procent. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen analyse van PricewaterhouseCoopers (PwC) van de tot nu toe gedeponeerde jaarrekeningen over 2009.

Zorgelijke situatie

PwC zegt dat ondanks de verbetering de financiële situatie zorgelijk blijft. Het eigen vermogen van veel instellingen is slechts zeer beperkt toegenomen. Bovendien zien de resultaten in de sector er rooskleuriger uit door kortdurende of eenmalige effecten.

Uitdagingen

Met stevige bezuinigingen op de langdurige zorg in het verschiet, zullen veel instellingen vanaf volgend jaar flink in de kosten moeten snijden, voorspelt Frans Stark van PwC. “Thuiszorginstellingen hebben al noodgedwongen de nodige stappen gezet, maar met name verpleeg- en verzorgingshuizen moeten deze slag nog maken.”

Zorg onder kostprijs

Vooral instellingen die veel thuiszorg verlenen, hebben het financieel zwaar. Zij lijden in meerderheid verlies op die activiteiten, zij het in mindere mate dan het voorgaande jaar. Vooral huishoudelijke hulp wordt nog vaak onder de kostprijs aangeboden. Daar komt bij dat gemeenten vanaf volgend jaar minder budget hebben voor hulp aan ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. (ANP)

Bron: Skipr