Eigen bijdragen logopedist en diëtist van de baan

op .

Patiënten hoeven voorlopig geen eigen bijdrage te betalen voor bezoeken aan de logopedist, de ergotherapeut, de dieetadviseur en de psychiater. D

Eigen bijdragen logopedist en diëtist van de baan

Patiënten hoeven voorlopig geen eigen bijdrage te betalen voor bezoeken aan de logopedist, de ergotherapeut, de dieetadviseur en de psychiater. De Tweede Kamer zette donderdag een streep door het voornemen van demissionair minister Ab Klink van VWS om patiënten extra te laten betalen voor deze zorg.

Eigen bijdragen

De eigen bijdragen maken deel uit van een pakket maatregelen van Klink om de kosten van de gezondheidszorg in de hand te houden. De bijdrage van een tientje voor logopedie, ergotherapie en dieetadviezen zou zestig miljoen euro opbrengen.

Goedkope geneesmiddelen

Door de eigen bijdragen blijven mensen met een smalle beurs eerder weg bij deze vormen van zorg, vreest de Kamer. Het gat dat in de begroting valt door het schrappen van de extra bijdragen, kan worden gevuld door te zorgen dat patiënten minder snel kiezen voor dure geneesmiddelen.Patiënten krijgen voor vergelijkbare geneesmiddelen zoals cholesterolverlagers alleen de prijs van de goedkoopste variant vergoed. Alleen patiënten die de duurdere medicijnen echt nodig hebben, kunnen deze volledig declareren.

Schrappen in basispakket

De Kamer tornt verder niet aan het schrappen uit het basispakket van de pil voor vrouwen ouder dan 21 jaar, rollators, looprekjes en krukken en mondzorg voor 18- tot 21-jarigen. Voorstellen om dit te behouden, haalden geen meerderheid. Bron:  ANP