Logopedisten voeren actie tegen eigen bijdrage

op .

Logopedisten hebben aangekondigd dinsdagmiddag in Den Haag actie te voeren tegen de eigen bijdrage van 10 euro. Vorige week nam het demissionaire kabinet deze maatregel om te bezuinigen op de gezondheidszorg.

Logopedisten voeren actie tegen eigen bijdrageLogopedisten hebben aangekondigd dinsdagmiddag in Den Haag actie te voeren tegen de eigen bijdrage van 10 euro. Vorige week nam het demissionaire kabinet deze maatregel om te bezuinigen op de gezondheidszorg. De demonstranten vrezen dat door de eigen bijdrage spraaklessen voor kinderen van ouders met lage inkomens en chronisch zieken te duur worden.

Duizenden petities van patiënten

De belangenorganisatie van de logopedisten NVLF biedt voorafgaand aan de demonstratie Tweede Kamerleden duizenden petities van patiënten aan. De beroepsvereniging heeft geen begrip voor de bezuiniging. Volgens de NVLF is logopedie geen luxe, maar bittere noodzaak.

Zorgelijke ontwikkeling

Mensen kunnen beter functioneren als ze na bijvoorbeeld een beroerte weer leren spreken. Ook kinderen kunnen veel beter vooruit op school als ze bij de logopedist spraakles krijgen, stelt de NVLF. Daarbij hebben veel logopedisten aangegeven de praktijk te moeten sluiten als het aantal patiënten gaat afnemen. “Zij kunnen het verlies niet opvangen omdat hun financiële positie al zorgelijk is”, aldus een woordvoerder.

10 euro eigen bijdrage

Behalve een eigen bijdrage voor logopedie, wil het kabinet dat mensen ook 10 euro gaan bijdragen voor de ergotherapeut of diëtiste. Bij de fysiotherapie komen twaalf behandelingen voor rekening van de patiënt, nu zijn dat er nog negen. De anticonceptiepil voor vrouwen ouder dan 21 jaar verdwijnt uit het basispakket. Dat geldt ook voor de mondzorg voor 18- tot 21-jarigen en hulpmiddelen als rollators, looprekjes en krukken.

Anticonceptie

Verschillende organisaties als de Rutgers Nisso Groep, de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie en de Stichting Samenwerkende Abortusklinieken vinden dat de pil in het basispakket moet blijven. Anticonceptie moet voor iedereen beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar zijn, stellen ze in een brief aan de Tweede Kamer. Bezuinigen op de pil leidt juist tot hogere kosten, waarschuwen de elf ondertekenaars. De demonstratie begint dinsdag om 15.00 uur op het Plein.


 


Bron: ANP