Meer zwarte cijfers in ziekenhuismarkt: het gaat steeds beter.

op .

Het aantal ziekenhuizen dat winst maakt is vorig jaar toegenomen in vergelijking tot 2008. Dat blijkt uit een eerste analyse van accountant- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC).

Meer zwarte cijfers in ziekenhuismarkt: het gaat steeds beter.Het aantal ziekenhuizen dat winst maakt is vorig jaar toegenomen in vergelijking tot 2008. Dat blijkt uit een eerste analyse van accountant- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC). In 2008 schreef twintig procent van de ongeveer honderd ziekenhuizen in Nederland rode cijfers. Volgens PwC was dat vorig jaar nog maar een ‘handjevol’ ziekenhuizen.

Gemiddeld rendement

Volgens PwC is van een ‘duurzame rendementsverbetering’ nog geen sprake. Gemiddeld hadden de ziekenhuizen een rendement van 1,7 procent van de omzet. “Uiteindelijk zijn de marges nog niet ruim genoeg om de steeds grotere risico's die ziekenhuizen lopen, af te dekken”, aldus PwC. Ziekenhuizen maakten in 2009 gemiddeld 1,3 miljoen euro winst, academische ziekenhuizen gemiddeld 9 miljoen.

Oorzaken resultaten

De positieve resultaten zijn volgens PwC het gevolg van nagekomen baten uit nacalculaties over voorgaande jaren (niet-structurele component), winst die instellingen maken door budgetschoningen en op rente en groei in de productie en kostenstijgingen die achterblijven op de productie.


Bron: ANP (Skipr)