Het regent prijzen in de zorg

op .

Award voor aanpak fysieke belasting in de zorg

Onderzoeker Hanneke Knibbe van LOCOmotion – en uitvoerder van diverse arbo- en innovatieprojecten van A+O VVT -  heeft op 30 maart de prestigieuze Bernice Owen Award uitgereikt gekregen aan de Universiteit van South Florida.

Het regent prijzen in de zorgAward voor aanpak fysieke belasting in de zorg

Onderzoeker Hanneke Knibbe van LOCOmotion – en uitvoerder van diverse arbo- en innovatieprojecten van A+O VVT -  heeft op 30 maart de prestigieuze Bernice Owen Award uitgereikt gekregen aan de Universiteit van South Florida. Zij is daarmee de eerste Nederlander die deze prijs voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van ergonomie in de zorg in ontvangst mocht nemen. De resultaten van haar studies zijn in opdracht van sociale partners vertaald in de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting die sinds jaar en dag de basis vormen voor het beleid fysieke belasting in de VVT-branche en onderdeel zijn van de Arbocatalogus VVT.

Voor een volle zaal met 500 vakgenoten, bij elkaar voor de tiende conferentie ‘Patient Handling’ in Orlando, presenteerde Knibbe een overzicht van de studies die zij sinds 1988 heeft uitgevoerd. De jury was vooral onder de indruk van de manier waarop Knibbe steeds in staat is om de wetenschappelijke principes toe te passen op voor de zorg relevante, praktische onderwerpen. Sinds eind jaren tachtig is zij, samen met haar broer Nico, als onderzoeker en adviseur werkzaam in de zorg. Samen met de praktijk, in verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties, is onderzoek gedaan en zijn oplossingen bedacht om de blootstelling van medewerkers aan fysieke (over)belasting bij de bron aan te pakken. In opdracht van sociale partners zijn de resultaten vertaald in de voor zorgverleners bruikbare Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting die precies aangeven wanneer fysieke belasting over gaat in overbelasting. Daarnaast heeft Hanneke voor A+O VVT een project gericht op innovatie uitgevoerd.

De Praktijkrichtlijnen vindt u op  www.arbocatalogusvvt.nl