Klink mag bezuinigen

op .

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) mag bezuinigen op de salarissen van zelfstandige medisch specialisten.

Klink mag bezuinigen



Minister Ab Klink (Volksgezondheid) mag bezuinigen op de salarissen van zelfstandige medisch specialisten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een kort geding dat de Orde van Medisch Specialisten tegen de bewindsman had aangespannen.



De minister wil 512 miljoen euro besparen op de uitgaven aan deze artsen.



De specialisten vrezen er door de bezuinigingen 20 procent op achteruit te gaan. Zij vinden dat zij daarmee harder worden getroffen dan andere partijen in de gezondheidszorg. Maar de rechter is van oordeel dat het publieke belang voor dat van de specialisten gaat. De orde, die de zaak aanspande, begrijpt dat argument niet. ,,Het algemeen belang is niet gediend bij gedemotiveerde specialisten en minder beschikbare zorg'', aldus voorzitter Willem van der Ham.



Ondernemerschap

De rechter vindt verder dat omzetdalingen en -stijgingen bij het ondernemerschap horen. Hij oordeelt dat de specialisten deze schommelingen wel kunnen dragen. Van der Ham: ,,Dat is grote lariekoek. Dit is geen risico van het vak.'' Volgens hem lopen vooral jonge ondernemers gevaar failliet te gaan, als ze worden gekort op hun inkomen. ,,Dat brengt de continuïteit van de zorg in gevaar.''



In Nederland werken 14.000 medisch specialisten, van wie de helft als zelfstandige. Vrijwel alle vrij gevestigde artsen noemen de korting van de minister onacceptabel, stelt de beroepsgroep. ,,Zij vinden dat Klink de rol van de specialist ondergeschikt maakt. De kans op acties is heel groot. De forse inkomstendaling van soms 20 procent is niet redelijk'', aldus Van der Ham. Hij spreekt van een zwarte dag.



Betreurenswaardig

De orde geeft de strijd niet op. ,,Wij gaan door met protesteren, al is dat een betreurenswaardige gang van zaken. Wij willen namelijk niet met de minister een loopgravenoorlog uitvechten'', verzucht de voorzitter.



Behalve het kort geding heeft de belangenorganisatie ook bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) protest aangetekend tegen de tarieven. Volgende maand praten beide partijen over de hoogte van de vergoedingen. Dat was voor de rechter eveneens een reden om de eis van de orde niet in te willigen. Bovendien stelt hij dat de specialisten achteraf alsnog kunnen worden gecompenseerd, als later blijkt dat de bezuiniging niet terecht was.