column

Het gevaar van eenzijdig samengestelde teams.

Het artikel “werkgevers kiezen werknemers die passen bij eigen visie” roept bij organisaties die zich bezig houden met teamvorming vragen op. Het lijkt er op dat werkgevers teams zo samenstellen op basis van “het passen bij de organisatie”. De vraag is dan of er voldoende diversiteit is in het team/de organisatie om op termijn effectief te kunnen zijn. 

Het belangrijk dat teams worden samengesteld op basis van diversiteit. Natuurlijk is het van belang dat medewerkers de wens hebben om het belang van de organisatie te dienen, maar teveel van hetzelfde is veelal contraproductief.

Er zijn vele voorbeelden bekend van de teams in de zorgsector die zijn samengesteld met “veel van hetzelfde”, de zogenaamde monoculturen. Dat geldt voor zowel teams op de verpleegafdelingen als in de staf en het management. Monoculturen komen tot stand doordat er mensen worden aangenomen die “binnen het team passen”. Afwijzing van sollicitanten gebeurt vaak onder mededeling dat “men niet in het team past”. De vraag is of dat terecht is.

Als ik in gesprek ga met de leidinggevenden die sollicitatie gesprekken afnemen en ik vraag naar de criteria “passend”, dan krijg ik nog wel eens de opmerking: men moet in de sfeer van het team passen. Als ik doorvraag blijkt het een “gezellig” team te zijn, dat weer een “gezellige” collega erbij moet krijgen. Hoewel er meer gezelligheid aan het team wordt toegevoegd, is het maar de vraag of dat in het belang is van de productiviteit, de innovatie en dus van de organisatie.

Onderzoek leert dar juist diversiteit bijdraagt aan productiviteit en innovatie stimuleert. En juist die innovatie hebben we momenteel zo nodig in de zorg, maar. Maar als men alleen criteria als “gezellig”, “empathisch” en “sociaal” blijft hanteren, stagneert de ontwikkeling, niet alleen van het team, maar ook van de individuele medewerker.
Eigen bevinding toont aan dat juist het aannemen van mensen die in eerste instantie wat weerstand oproepen binnen een team, juist de vernieuwing kunnen bewerkstelligen. Het is daarbij belangrijk dat medewerkers uitleg krijgen over de kwaliteiten en vaardigheden die ieder lid van een team meebrengt als het gaat om samenwerken. Zo kunnen teams op weg geholpen worden om de samenwerking te optimaliseren. 

Ook directie-/managementteams en ondernemingsraden zijn gebaat bij diversiteit. Dat geeft een meer brede kijk op zaken, een kritischer benadering en uiteindelijk een bredere aanpak, meer gedetailleerde aanpak, meer gedrevenheid en snelheid in processen en verhoging van productiviteit, maar wel met oog voor de menselijke kant. 

Meer info? Schrijf naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;

Bert Visser